ADOPTIOPROSESSI

Kun olet löytänyt nettisivuiltamme sopivan koiran, voit joko täyttää kotiselvityslomakkeen sitä tai lähettää ensin tiedusteluviestin sähköpostitse yhdistyksen edustajalle. Kotiselvityslomakkeen lähettäminen ei tarkoita sitoutumista koiran ottamiseen. Jos yhdistys pitää sinut sopivana ehdokkaana tälle koiralle, koiravaraaja ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse tai tekstiviestillä noin kahden viikon sisällä haastatteluajan varaamiseksi. Haastattelut yleensä tehdään puhelimitse, mutta jos yhdistyksen edustajalla on mahdollisuus tavata tässä vaiheessa ehdokkaan, sovitaan tapaamisesta.


Haastattelun tarkoituksena on läpikäydä kotiselvityslomakkeessa mainitut asiat ja pohtia koiran soveltavuuden kyseiseen perheeseen ja ympäristöön. Koiran pitäminen on vastuullinen juttu, harkitse hyvin onko sinulla aika, rahaa ja tilaa koiralle! Heti haastattelun jälkeen päätöstä koiran luovutuksesta ei tehdä. Yhdistyksen edustaja tuo ehdokkaan "tiimiin" käsiteltäväksi. Tiimillä tarkoitetaan sekä yhdistyksen hallinnon jäsenet että tarhan koirakouluttaja/työntekijä/lääkäri. Sitten koira testautetaan sellaisista ärsykkeistä, jotka koira voisi kohdata ehdokkaan perheessä, esimerkiksi jos perheessä on kissoja testautetaan kissoista jne. Tarhalla järjestämät testit antavat suuntaa näistä ärsykkeistä, mutta eivät ole satavarmoja, koska tarhan ympäristö eroaa kodista ja tulevien omistajien osaamisesta.

Kun kaikki nämä seikat ovat testattu ja olemme molemmin puolin tyytyväisiä, tehdään päätökset. Voi mennä muutamasta päivästä kahteen viikkoon ennen kun saat vastauksen. Sekä myönteinen että kielteinen päätös koirasta ilmoitetaan sähköpostitse tai puhelimitse. Ehdokkaan tulee joko vahvistaa päätöksen koiran adoptiosta tai peruuttaa sen lähettämällä viestin koiravaraajalle sähköpostitse tai puhelimitse. Yhdistyksellä on oikeus antaa kielteisen päätöksen selittämättä syytä siihen.

Vahvistamisen jälkeen muutaman päivän sisällä tulevalle omistajalle lähetetään maksuohjeet, aina sähköpostitse. Adoption kustannuksista voit lukea tämän linkin kautta.
Koirien luovutuspäivämäärästä aina ilmoitetaan erikseen, 1 -2 viikkoa ennen koiran tuloa.
Koiravaraaja aina ottaa yhteyttä tulevaan omistajaan muutamaa päivää ennen koiran tuloa varmistamaan perheen valmistusta vastaanottamaan koiran sekä vastaamaan perheen kysymyksiin. Mikäli sinulla on joku kysymys ennen koiravaraajan yhteydenottoa, älä epäröi lähettämään viestejä! Koiravaraaja mielellään vastaa kysymyksiin ja on sinun tukena luovutuksen jälkeenkin!

Tulevan kodin/kotihoitajan täytyy olla valmis siihen, että varauksen jälkeen voin mennä yli kuukauden ennen koira tulee Suomeen, koska kaikki yhdistyksemme kautta tulevat koirat testautetaan useampia tauteja vastaan, kuten sydänmatot, punkkivaltaiset sairaudet sekä tehdään bakteeriviljelyn antibiottiresistenssistä vastaan. Testien valmistamiseen menee 2-4 viikkoa.

Kun kaikkien tuontiin tulevien koirien tulokset ovat valmistuneet sekä koirat ovat läpäisseet terveydelliset tuontikriteerit, niin alamme valmistelemaan tuontia. Tuonnin valmistelu alkaa siitä, että keskustelemme niin koirakuljettajan, tarhan ja tulevien kotien/kotihoitajien kanssa mahdollisista sopivista päivistä tuonnille. Tuonti riippuu pitkälti kotien ja kuljettajan aikataulusta sekä myös tullin kapasiteetistä käsitellä koiria ehdoitettuna tuontipäivänä.

Kuitenkaan emme tuo koirat keskiviikkoisin, torstaisin eikä viikonloppuisin.Kun tuontipäivä on varmistunut, aloitamme yhdessä tarhan kanssa valmistella tuontipapereita, mm. tulliselvitykset ja koirien passit.

Tuontipäivänä tarhan tilaama auto vie koirat saattajan kanssa ensin Viipuuriin, mistä koirat hakee yhdistyksemme kuljettaja ja niin alkaa matka Suomeen. Suomen rajalla rajaeläinlääkäri tarkistaa koirat matkadokumentit, passit ja sirut. Tämän jälkeen koirat siirtyivät Suomen puolelle ja matka kohti kotia voi alkaa.