Koira tuo paljon iloisia ja onnellisia hetkejä ihmisen elämään. Koira on kumppani, ystävä, seuralainen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koiran hankkiminen vaatii aina koko perheen harkinnan ja hyväksynnän sekä sitoutumisen.
Ennen koiran hankintaa, miettikää huolellisesti seuraavia kohtia:
- Onko teillä tarpeeksi aikaa koiralle?
- Oletteko valmiita sitoutumaan koiraan sen loppuelämän ajaksi (10–15 vuodeksi)?
- Onko perheessänne tai lähipiirissänne allergiaa?
- Kestääkö taloutenne koiranpidon?
- Jos teillä on vuokra-asunto, saako asunnossanne pitää koiraa?
- Oletteko valmis ulkoilemaan koiran kanssa useita kertoja päivässä?
- Missä on koiranne, kun olette lomalla?
- Mitä teette, kun/jos törmäätte koiran käytösongelmiin? Jaksatteko tai oletteko motivoituneita kouluttamaan koiraa? Mistä saatte apua ongelmiin tarvittaessa?
- Missä koira on, jos tulee elämänmuutos kuten avo-/avioero, lapsen syntymä, muutto jne.?
Koiran pitäisi sopia teidän elämäntilanteeseenne, perheeseen ja elämäntyyliin. Koiraa valitessanne miettikää minkälainen koira sopisi teidän perheellenne parhaiten: koiran ikä, koko, luonne ja liikunnan tarve, turkinhoito, suhtautuminen muihin eläimiin, suhtautuminen lapsiin jne.
Kun olet löytänyt nettisivuiltamme sopivan koiran, voit joko täyttää kotiselvityslomakkeen sitä tai lähettää ensin tiedusteluviestin sähköpostitse yhdistyksen edustajalle. Kotiselvityslomakkeen lähettäminen ei tarkoita vielä sitoutumista koiran ottamiseen. Jos yhdistys pitää sinut sopivana ehdokkaana tälle koiralle, koiravaraaja ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse tai tekstiviestillä noin kahden viikon sisällä haastatteluajan varaamiseksi. Haastattelut yleensä tehdään puhelimitse, mutta jos yhdistyksen edustajalla on mahdollisuus tavata tässä vaiheessa ehdokkaan, sovitaan tapaamisesta.
Kun kaikki nämä seikat ovat testattu ja olemme molemmin puolin tyytyväisiä, tehdään päätös. Vastauksen saaminen voi kestää päivästä kahteen viikkoon. Sekä myönteinen että kielteinen päätös koirasta ilmoitetaan sähköpostitse tai puhelimitse. Ehdokkaan tulee joko vahvistaa päätöksen koiran adoptiosta tai peruuttaa sen lähettämällä viestin koiravaraajalle sähköpostitse tai puhelimitse. Yhdistyksellä on oikeus antaa kielteinen päätös selittämättä syytä siihen.
Vahvistamisen jälkeen muutaman päivän sisällä tulevalle omistajalle lähetetään maksuohjeet sähköpostitse. Luovutuspäivämäärästä aina ilmoitetaan erikseen, 1 -2 viikkoa ennen koiran tuloa.
Koiravaraaja ottaa yhteyttä tulevaan omistajaan muutamaa päivää ennen koiran tuloa ja valmistelee perheen vastaanottamaan koiran sekä vastaamaan perheen kysymyksiin. Mikäli sinulla on joku kysymys ennen koiravaraajan yhteydenottoa, älä epäröi ottaa yhteyttä! Koiravaraaja vastaa mielellään kysymyksiin ja on sinun tukena luovutuksen jälkeenkin!
Tulevan kodin/kotihoitajan täytyy olla valmis siihen, että varauksen jälkeen voin mennä yli kuukausi ennen koira tulee Suomeen, koska kaikki yhdistyksemme kautta tulevat koirat testautetaan useampia tauteja vastaan, kuten sydänmatot ja punkkivaltaiset sairaudet. Testien valmistamiseen menee 2-4 viikkoa.
Kun kaikkien tuontiin tulevien koirien tulokset ovat valmistuneet sekä koirat ovat läpäisseet terveydelliset tuontikriteerit, niin alamme valmistelemaan tuontia. Tuonnin valmistelu alkaa siitä, että keskustelemme niin koirakuljettajan, tarhan ja tulevien kotien/kotihoitajien kanssa mahdollisista sopivista päivistä tuonnille. Tuonti riippuu pitkälti kotien ja kuljettajan aikataulusta sekä myös tullin kapasiteetistä käsitellä koiria ehdoitettuna tuontipäivänä.
Tuontipäivänä tarhan tilaama auto vie koirat saattajan kanssa ensin Viipuuriin, mistä koirat hakee yhdistyksemme kuljettaja ja niin alkaa matka Suomeen. Suomen rajalla rajaeläinlääkäri tarkistaa koirat matkadokumentit, passit ja sirut. Tämän jälkeen koirat siirtyivät Suomen puolelle ja matka kohti kotia voi alkaa.
Koiran kulukorvaus ei ole ostohinta, vain vastine koiran tuonnista Suomeen.
Koiran kulukorvaus kattaa
- rajaeläinlääkärin suorittaman tullitarkastuksen 142 euroa
- koiran matkustajapassi
- mikrosiru
- matkustamiseen liittyvät kustannukset
- koiran rekisteröinti Turvasiru järjestelmään (www.turvasiru.fi)
- koiran sterilointi/kastraatio
- Testit (kaikki testit suoritetaan PCR menetelmällä eli verinäytteillä)
- dirofilaria repens ja dirofilaria (amerikkalainen sydänmato)
- punkkiväliteiset sairaudet: anaplasmoosi, ehrlichioosi, babesioosi
- leishmania satunnaisesti
- Rokotteet
- rabies
- nelosrokote DHPPI (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvovirus ja parainfluenssa)
- kaikki yhdistyksemme kautta tulevat koirat ovat rokotettu rabies- ja nelosrokotteella vähintään kahdesti
Kulukorvaus
- Nuoret on 450 euroa
- Aikuiset on 450 euroa
- Seniorit on 300 euroa
- Suomessa kotihoidossa olevat 450 euroa + koiranruokasäkki
Koiran kulukorvausmaksun suorittaminen
- maksuohjeet koirasta lähetetään tulevalle kodille aina sähköpostitse
- kulukorvaus koirasta on mahdollista maksaa kahdessa erässä maksuohjeiden mukaan tai voit maksaa koko summan kerrallaan
- mikäli maksat kahdessa erässä, molemmissa maksuissa tulisi käyttää samaa viitenumeroa, joka löytyy maksuohjeista
- koiran kulukorvaus tulee olla maksettuna viimeistään 1 viikko ennen koiran tuloa Suomeen
- kuitti maksamisesta lähetetään koiran varaajalle sähköpostitse viimeistään 3 – 4 päivää ennen koiran tuloa Suomeen. Siinä tapauksessa jos et jostakin syystä voi saada kuittia, voit ottaa selkeän kuvan maksun suorituksesta (esimerkiksi screenshot) ja lähettää sen varaajalle
- poikkeuksellisessa tapauksessa, jos maksu suoritetaan 1-2 päivää ennen koiran tuloa Suomeen, ota kuitti/kuva kuitista mukaan kun tulet hakemaan koiraa
- siinä tapauksessa, kun koira varataan 20-30 päivää ennen koiran tuloa Suomeen, tulevan kodin tulee suorittaa koko kulukorvauksen kerrallaan heti sen jälkeen kun saat maksuohjeet
- jos koiran tulemisen ajankohta on epäselvä tulevasta kodista riippumattomista syistä, kulukorvauksen maksamisesta sovitaan erikseen varaajan kanssa, muissa tapauksissa kulukorvaus maksetaan kerrallaan
- mikäli koira on kotihoidossa Suomessa, kulukorvaus tulee suorittaa kerralla
Rescue Ystävät ry koirien tuonnissa noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeita ja tuontivaatimusmääräyksiä. Koirat kuljetaan Vaaliman maantien eläinlääkinnällisen rajatarkastusaseman kautta Suomeen eläinkuljetukseen varustetulla autolla. Yhdistyksellä on eläinkuljetuslupa (FI1561). Kaikki yhdistyksemme kautta tulleet koirat rekisteröidään TRACES – järjestelmään. Rajatarkastusasemalla koirille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus.
Jokaisella koiralla Suomeen tullessa on raivotauti- ja nelosrokote voimassa ja koira on ollut 30 päivää karanteenissa Venäjällä. Kaikilla koirilla on mikrosiru ja lemmikkieläinpassi (HUOM! Ei EU-passi). Kaikki koirat madotetaan 1-5 päivää ennen tuontia.
Luovutusyhteydessä omistaja saa kotiin koiran passin, kopion CVED – todistuksesta (Common Veterinary Entry Document, eli Yhteinen eläinlääkinnällinen tuloasiakirja). Koiran vastaanottajan tulee ottaa mukaan henkilötodistus luovutuspaikalle, esimerkiksi ajokortti tai passi. Luovutus on vain arkipäivisin ja aina iltapäivällä klo 15.00 jälkeen. Koiran passi ja CVED todistus tulee säilyttää koko koiran elämän ajan ja ottaa mukaan eläinlääkärissä käydessä.
Luovutuspaikat ovat Lahti ja Sipoo. Koiran vastaanottaja ei voi valita paikkaa emmekä voi kuljettaa koiria toisille paikkakunnille. Luovutuspaikalle mukaan tulee ottaa vettä, vesikippo, panta ja talutin.
Koiria ei luovuteta
- emme luovuteta pentuja henkilöille, jotka ovat yli 65 vuotiaita
- emme luovuta koiria henkilöille, jotka ovat yli 70 vuotiaita
- emme luovuta koiria alle 23 vuotiaille henkilöille, joilla ei ollut aiemmin omaa koiraa ja joiden taloudellinen tilanne on epävakaa
- emme luovuta aikuisia koiria erityisesti uroksia pienlapsiperheisiin, mikäli koirasta ei ole varmaa tietoa soveltavuudesta pieniin lapsiin
- emme luovuta koiria päihdeongelmaisille
- emme luovuta koiria perheisiin, mikäli yksi perheenjäsenestä on eri mieltä koiran hankinnasta
- emme luovuta koiria pelkästään ulkona asuviksi
- emme luovuta koiria perheisiin, joissa on epävakaa taloudellinen tilanne ja epäsäännöllinen elämänrytmi
- emme luovuta koiria kerrostaloon, jos taloudessa on olemassa jo ainakin 2 koiraa
- emme luovuta koiria ihmisille, jotka sairastuvat vastustuskykyä heikentäviin sairauksiin: mm. diabetes, syöpä, HIV, sydänsairaudet
Suositukset
- emme suosittele adoptoida samaan perheeseen samasukupuolisia ja samaikäisiä koiria; suosittelemme koirien ikäeron olevan ainakin 2 vuotta
- emme suosittele ensimmäiseksi koiraksi murrosikäisiä koiria (7-10 kk)
- suosittelemme ensimmäiseksi koiraksi keski-ikäisiä koiria, joiden luonne ja käytös on jo riittävästi muovannut